Hoe gaat een blokfluitklas in z’n werk;

Van oudsher is de blokfluit een instrument om op samen te spelen. Door de verschillende groottes van de blokfluiten kan dat ook al snel meerstemmig. En dat maakt het samen muziek maken extra spannend. In de blokfluitklas worden vier verschillende blokfluiten bespeeld;

  • De sopraanblokfluit, komt boven alles en iedereen uit.
  • De altblokfluit, hierop kun je alle muziek spelen die je maar wilt. Dit het solo-instrument van de familie.
  • De tenorblokfluit, heeft een warme klank door zijn grootte en kan makkelijk afgewisseld worden met de sopraanblokfluit.
  • De basblokfluit, het lage stoere basinstrument waar alle bovenstaande instrumenten tijdens het samenspelen op kunnen leunen.

Elke blokfluit heeft zijn eigen functie als je meerstemmig speelt en daardoor heeft elk instrument zijn eigen karakter en uitdagingen. Als je al heel lang samenspeelt, zoals bijvoorbeeld het Flanders Recorder Quartet kan het heel mooi klinken.

De blokfluitklas begint met unisono spelen op de verschillende blokfluiten. Na een aantal lessen, als iedereen het instrument  onder controle heeft wordt er meerstemmig gespeeld. Veel spelletjes en oefeningen in de les draaien ook om luisteren  en reageren op elkaar tijdens het samenspelen. Alle liedjes en melodieën die je zelf bedacht hebt, werkt de docent voor je uit en komen deze op je eigen webpagina terecht. Hiermee ga je in de kleinere groepen aan de slag.

Je kiest een instrument in principe voor een jaar, behalve de tenor en sopraanblokfluit, daar leer je in een jaar afwisselend op spelen. Als je voor altblokfluit gekozen hebt, mag je na een jaar overstappen op de bas en andersom. Met twee jaar mag je overschakelen van sopraan en tenorblokfluit naar alt en basblokfluit. Uiteindelijk leer je op alle vier de instrumenten spelen.  Naast de blokfluitklas krijg je per instrumentgroep les.  Alle alten, tenoren & sopranen, en bassen krijgen in kleine groepjes les. In deze lessen krijgen speeltechniek, motoriek en noten lezen een grotere rol.

Je krijgt een eigen web pagina waarop je speelstukken en liedjes komen te staan en waar je met de docent kan mailen, als je ergens tegen aan loopt tijdens het blokfluitspelen thuis. Die kan je dan met tips en advies verder helpen.

Er is ook een pagina waar wordt uitgelegd, hoe muziek in elkaar zit. Door oefeningen en spelletjes op deze pagina te doen kun je nieuwe speelstukken en begeleidingen van liedjes die je aan het spelen bent verdienen. En doordat je leert hoe muziek in elkaar zit, kun je ook steeds beter spelen.

Het allerbelangrijkste is dat je alleen goed leert spelen op je instrument als je het veel doet. Het maakt niet uit wat je speelt, waar je speelt of met wie je speelt.

Dat kan niemand anders voor je doen, niet je ouders en ook niet de docent. Het is net als sporten, als je het leuk vind en veel doet wordt je er steeds beter in en worden de stukken die je speelt steeds ingewikkelder, maar ook spannender en blijft muziek maken leuk.

Dit bericht is geplaatst in voor de Basisschool en BSO, voor de leerling, voor de ouders. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *