Thuis oefenen?

Bij veel ouders en leerlingen merk ik dat het thuis studeren een probleem kan zijn. Voor jonge kinderen (groep 4 en 5) is het thuis studeren iets dat ze nog niet goed snappen. Wat moet je doen? en wanneer en hoe vaak?

jonge kinderen zijn vaak net gestart met een instrument en het klinkt vaak nog niet zoals ze graag zouden willen. Dan is het lastig om het instrument te pakken en wat te spelen. Voor deze jonge leerlingen is  het belangrijk dat ze thuis een plek hebben waar ze ongestoord kunnen oefenen en ze het instrument speelklaar kunnen laten liggen. Ook een vast moment op de dag is belangrijk. Voor beide zaken is de rol van de ouders van wezenlijk belang. Zij kunnen de ruimte en de rust creëren om even thuis het instrument te kunnen bespelen. Wat moeten ze dan spelen? In de blokfluitklas worden liedjes uit het hoofd aangeleerd. Daarom is het goed om alle liedjes die ze gehad hebben, een keer per dag te spelen. Zodat deze in het geheugen en de vingers blijft hangen. Van verse liedjes is vaak een foto uitleg te vinden op http://lessen.ganassi.nl, zodat de leerlingen kunnen nakijken hoe het liedje ook alweer ging en kunnen luisteren hoe het liedje ook alweer klonk.

In de jaren dat ik lesgeef heb ik en verschillende collega’s  gemerkt dat als een vader of moeder zelf ook een instrument bespeelt en ouders en kinderen  thuis samen spelen, het voor de leerling veel makkelijker is om thuis te spelen en dit veel makkelijker een gewoonte wordt.

Als de kinderen al wat langer een instrument bespelen wordt het belangrijk om ze langzamer hand te leren hoe ze het beste kunnen studeren, wat de mogelijkheden zijn om zonder instrument te studeren en het instrumentale studeren te combineren met het huiswerk van school.

Thuis studeren is net als een instrument bespelen iets wat de meeste kinderen moeten leren. Als ze het niet uit zichzelf doen betekent het nog niet dat ze de muzieklessen en het instrument wat ze op dat moment bespelen niet leuk vinden. In een aantal blogs wil ik de komende tijd meer hulpmiddelen geven om leerlingen te helpen met het studeren thuis. Dit wordt in de blokfluitklas ook een onderwerp wat steeds meer ter sprake komt in de lessen. Want hoe meer je thuis speelt en studeert hoe sneller je op het instrument vooruit gaat en dat vergroot ook je speelplezier.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *